Jakso 3: Monikulttuurinen hoitoala

Monikulttuurisuus hoitoalalla on huomion arvoinen rikkaus

Monikulttuurisuus näkyy hoitoalalla vahvasti: erilaiset kulttuurit ja taustat tuovat uudenlaista näkemystä sekä mahdollisuuden palvella potilaita monipuolisesti esimerkiksi kattavan kielitaidon avulla. Monikulttuurisuuden arvoa ei aina ymmärretä, vaikka se on alalla suuri rikkaus.

Hoitoala on monikulttuurisempi verrattuna moneen muuhun alaan

Hoitoalalla on paljon eritaustaisia ihmisiä eri maista verrattuna moneen muuhun alaan. Alalla näkee paljon mm. afrikkalaistaustaisia hoitajia, mutta myös tekijöitä Euroopan maista ja muualta maailmasta. On tärkeää, että monikulttuurisuuden arvo hoitoalalla tunnistetaan ja sitä tuetaan.

Kongossa syntynyt, 27-vuotias Solange työskentelee päivystyksessä erikoissairaanhoidon parissa. Solangen sukujuuret ovat Angolassa, mutta hän muutti jo pienenä Eurooppaan – ensin Ranskaan, Saksaan ja Espanjaan, josta lopulta päätyi Suomeen asumaan. Nainen on keikkaillut monipuolisesti hoitoalalla sekä saanut nähdä monikulttuurisuuden hyödyt ja ongelmakohdat käytännön hoitotyössä.

Korkea työmoraali voi johtua kulttuurista tai pakosta todistaa oma osaaminen

Monikulttuurisuudesta on hyötyä hoitoalalla, sillä nykyään hoidettavana on usein potilaita eri maista. Ulkomaalaistaustainen hoitaja voi parhaimmillaan palvella potilasta tämän omalla äidinkielellä, vaikkapa ranskaksi. Tämän tärkeys tulee korostumaan etenkin tulevaisuudessa, kun hoidettavaksi alkaa siirtyä ulkomaalaistaustaisia vanhuksia, jotka eivät puhu suomea.

Solange muistuttaa, että myös ei-ulkomaalaistaustaiset hoitajat hyötyvät siitä, että tiimissä on mukana monikulttuurinen kollega: kun ulkomaalaistaustaisten potilaiden esitiedot voidaan käydä kattavasti läpi tämän omalla kielellä, onnistuvat päivittäiset hoitotoimet huomattavasti helpommin. Silloin voidaan tehdä yhdessä esimerkiksi hoitosuunnitelma, eivätkä kommunikaatio-ongelmat potilaan kanssa korostu niin suuresti arjessa.

Hoitotyön arjessa huomataan usein, että ulkomaalaistaustaisilla hoitajilla on hyvin korkea työmoraali. Tämä voi johtua useammastakin asiasta. Monien kulttuurien normit tukevat korkeaa työmoraalia sekä potilaan lempeää kohtaamista. Esimerkiksi uskonto voi näkyä hyvin lämpimänä ja läsnä olevana otteena hoitotyössä. Synkempi puoli ilmiön taustalla voi kuitenkin olla se, että ulkomaalaistaustaiset hoitajat joutuvat olemaan ahkerampia todistaakseen osaamistaan jatkuvasti muita enemmän.

Valitettavat ennakkoluulot aiheuttavat sen, että moni hoitaja stressaantuu helposti ja moittii itseään pienistäkin virheistä – kun työ on jatkuvaa oman osaamisen todistelua, voi välillä alkaa epäillä itseäänkin. Ulkomaalaistaustaisilta hoitajilta vaaditaankin aivan erityistä paineensietokykyä.

Rasismia koetaan enemmän työyhteisöjen taholta

Solange kertoo, ettei rasismi ole päivittäistä, mutta rasistisia tilanteita tulee kuitenkin säännöllisesti eteen. Rasismia koetaan enemmän työyhteisön kuin potilaiden suunnalta. Solange avaa, että vaikka on olemassa hankalia potilaita, ovat he hankalia todennäköisesti muillekin, eikä kyse ole niinkään rasismista. Kipeä potilas harvoin miettii hoitajan ihonväriä, kunhan saa avun ja hyvän hoidon. Työyhteisössä saattaa kuitenkin tulla eteen tilanteita, joissa huomaa, että ulkomaalaistausta on jollain lailla ollut vaikuttamassa negatiivisesti.

Esimerkiksi rukoilu työpaikalla on hyvin harvinaista, vaikka ajallisesti se vie saman verran aikaa kuin tupakan polttaminen. Vaikka rukoilussa ei ole mitään pahaa, ja sen tulisi olla hyväksytty tapa käyttää oma taukoaika työpaikalla, kohdistuu siihen yhä paljon ennakkoluuloja työyhteisöissä.

Solangen äidinkieli on suomi, ja hän saa säännöllisesti hämmästelyä hyvästä kielitaidostaan. Hän kertoo, kuinka kokee usein ennakkoluuloja, jos ihmiset näkevät hänet vain ulkonäöltä – kun Solange avaa tilanteissa suunsa ja alkaa puhua, muuttuu toisen tapa olla kokonaan. Tämä on valitettavaa, sillä hoitoalalla on paljon ihmisiä, jotka eivät välttämättä puhu suomea täydellisesti, mutta ovat työssään valtavan päteviä.

Me Kultaisissa hoitajissa ymmärrämme monikulttuurisuden rikkauden, ja haluamme omalta osaltamme olla tukemassa monikulttuurisuuden kehitystä ja ulkomaalaistaustaisten hoitajien mahdollisuuksia hoitoalalla!

Kuuntele podcastimme ja katso videolta lisää Solangen ja HR-koordinaattorimme Katjan keskustelua aiheesta: www.kultaisethoitajat.fi/podcastit/